• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

LAZIO - Rom

Katakomberne

San Callisto


Katakomberne
er underjordiske og ofte labyrintiske tunneller, hvor man begravede kristne og jøder i antikken, særligt i Rom. Der findes over 60 katakomber, over 10 kilometer lange gange, og titusindvis af fællesgrave i Rom.

I det 1. århundrede fandtes ingen kirkegårde, og de kristne i Rom måtte begrave deres døde slægtninge på den mark, de ejede. De som ikke havde deres egen mark, lavede fælles begravelsespladser – som også var åbne for hedninge. I den anden halvdel af 100-tallet begyndte den kristne skik med begravelse af de afdøde under jorden. I begyndelsen var de bare begravelsespladser, men efter forfølgelsen af de kristne (år 366-384) blev katakomberne også martyrhelligdomme hvortil mange kristne pilgrimme valfartede. Eftersom den romerske lovgivning forbød begravelser inden for bymurene, ligger alle katakomberne langs de store transportveje lige uden for den datidige bys grænser. San Callisto

Efter at forfølgelsen af de kristne ophørte i år 313, (Milanoediktet: Romerriget skulle forholde sig neutralt i religiøse spørgsmål), fortsatte man alligevel med at anvende katakomberne som begravelsespladser helt frem til 400-tallet, da kirken gik tilbage til blot at begrave på jordniveau. De vigtigste martyrer blev begravet inde i kirkerne.

Da barbarerne (goter og longobarder) invaderede Italien, blev mange monumenter ødelagt, og mange katakomber blev plyndret. Hen mod slutningen af 700-tallet og i begyndelsen af 800-tallet lod paverne helgenernes og martyrernes relikvier flytte ind i kirkerne af sikkerhedsmæssige årsager. Samtidig med dette holdt man også op med at besøge katakomberne. De eneste som ikke blev helt opgivet var katakomberne San Sebastiano, San Lorenzo og San Pancrazio.

Med tiden voksede indgangene til katakomberne til igen og blev glemt væk. I den sidste del af middelalderen vidste ingen længere hvor de lå. Det var først flere århundreder senere at Antonio Bosio (1575-1629), "det underjordiske Roms Columbus", begyndte at udforske katakomberne. Han blev senere efterfulgt af Giovanni Battista de Rossi (1822-1894).

Rom - Via Appia Antica

Katakomben San Callisto blev bygget på stedet for en tidligere romersk begravelsesplads. Det blev et sted for tilbedelse og et fristed fra forfølgelse i det andet århundrede. Komplekset fylder ca. 90 hektar. Katakomberne indeholder en krypt til paverne samt en krypt til martyren Santa Cecilia (opdaget af Pave Paschalis i år 812), og en del hellige skrifter.

Katakomben San Sebastiano ligger under kirken af samme navn og indeholder ud over helgenen Sebastians grav også flere inskriptioner fra tidlige kristne tider. På grund af deres tilgængelighed er disse grave gennem årene blevet de mest ødelagte og mindst bevarede i byen. 

Domitillas katakomber strækker sig over godt og vel 16 kilometer i fire etager. De blev bygget i slutningen af det første århundrede og blev doneret af Flavia Domitilla, som var barnebarn af Kejser Vespasianus. Domitillas katakomber anses for at være blandt de bedst bevarede og mest omfattende i byen, og omfatter endda en underjordisk basilika som også er åben for offentligheden. Her findes også gravene efter martyrerne Nereus og Achilleus, ligesom Flaviernas og Santa Petronillas underjordiske kamre.

Direkte under Sant'Agnese kirken, som blev bygget mellem det andet og fjerde århundrede, finder du de velbevarede katakomber efter helgenen Agnese, samt mange interessante epigrafiske monumenter.

www.catacombe.roma.it

Archeobus

Bussen går fra Roms hovedbanegård Stazione Termini, og passerer bl. a de katakomber som ligger langs med Via Appia Antica. Bussen går ca. hver halve time fra kl. 9 om morgenen.

Priseksempel: "Stop & Go"-billet som gælder i 24 timer koster € 10 for en voksen.

www.trambusopen.com

Fem katakomber er åbne for offentligheden:

Sant'Agnese-katakomberne (det nordøstlige Rom)
Via Nomentana, 349

Priscilla-katakomberne (det nordøstlige Rom)
Via Salaria, 430

Domitilla-katakomberne (det sydøstlige Rom)
Via delle Sette Chiese, 282/280

San Sebastiano-katakomberne (det sydøstlige Rom)
Via Appia Antica, 136

San Callisto-katakomberne (det sydøstlige Rom)          
Via Appia Antica, 126

Bilag

  • La Via Appia Antica (2043 Kb - Format pdf)
    Forfatter: Apt Roma
    Kilde: www.romaturismo.com

    All rights reserved

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it