• Italienska Statens Turistbyrå
 • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Valle d'Aosta, Piemonte, Lombardia, Emilia Romagna, Toscana og Lazio

Via Francigena

Via Francigena

Der findes en lang række pilgrimsruter, der krydser landet med Rom som slutdestination eller som stop på den videre færd mod Jerusalem.  En af de vigtigste og mest velkendte er Via Francigena.
Ruten forbandt i 700-tallet Canterbury Abbey (Storbritannien) med Rom – kristendommens hjerte – via Frankrig og Schweiz.

I Italien passerer ruten gennem regionerne Valle d'Aosta, Piemonte, Lombardia, Emilia Romagna, Toscana og Lazio.

Ruten kommer ind på italiensk territorium ved bjergpasset Gran San Bernardo i Valle d'Aosta i over 2.473 meters højde. Her har kendte hærførere som Karl den Store, Barbarossa og Napoleon også vandret. I regionen passerer du byerne Aosta, Fènis, Issogne og Verrès, som alle byder på berømte feudalborge.

Via Francigena - nära Parma

Videre passerer du Piemonte med stop i Ivrea og Vercelli: den første by er mest kendt for sin middelalder-domkirke og sit Savoyslot fra 1300-tallet og den anden mere for sin smukke gotiske kirke S. Andrea.

Du bevæger dig herefter videre mod Lombardiet med den historiske lille by Pavia, der stråler i al sin glans med det storslåede klosterkompleks Certosa di Pavia ca. 10 km nord for Pavia på Po-sletten i retning mod Milano. Turen går videre ind i Emilia Romagna mod Piacenza og de smukke kirker Sant' Antonino og San Savino. Den pragtfulde romanske domkirke i Fidenza er også et besøg værd.

Certosa di Pavia

Når du har passeret Fornovo di Taro kommer du til den rustikke bjergby Berceto, der markerer turens midtpunkt. Appenninerne byder på betagende landskaber og udsigter, når du passerer grænsen til Toscana i 1.039 meters højde ved Passo della Cisa, før det igen går nedad mod Pontremoli. Byen har et smukt middelaldercentrum, som du ikke må gå glip af, før du går videre mod gemytlige Sarzana med sin katedral.

Turen går derefter mod Camaiore for at fortsætte videre mod den fantastiske by Lucca , hvor San Michele in Foro, San Frediano og Domkirken venter.

Efter San Minato, en gang hjemsted for en lang række herskere fra det tysk-romerske rige (962-1806), men også kendt for såvel trøfler som kunst og smukke omgivelser, går pilgrimsruten videre mod uimodståelige San Gimignano.

Omgivet af bølgende bakker rejser San Gimignano sig med alle sine middelalderlige tårne og 1100-talskirken Collegiata, som Unesco har optaget på sin liste over verdensarv. Næste stop på ruten er den lille by Castellina in Chianti med sin middelalderlige stemning midt i vinmarkerne og derefter Siena med sin unikke skønhed. Her må du ikke gå glip af det berømte torv med rådhuset eller domkirken og nationalgalleriet. Hele centrum er optaget på Unescos liste over verdensarv. 

San Gimignano (Collegiata)

Historiske Montalcino med 1300-talsborg og klosteret  Sant' Antimo med den omtalte onyksudsmykning 10 km derfra er fine afstikkere.

Ruten går videre gennem Orcia-dalens pastorale landskab, hvor der produceres pecorino-ost på små gårde, og mod lille Pienza med bygninger i fuldendt renæssance.

Pilgrimsruten Via Francigena nærmer sig sin afsluttende etape, hvor du passerer gennem middelalderbyen Abbadia San Salvatore, hvor longobardernes kloster har givet byen dens navn.

Abbey of Sant'Antimo

Så har du nået regionen Lazio , hvor du passerer gennem Viterbo, "pavernes by". Såvel paladset fra 1200-tallet som katedralen ved siden af fra 1100-tallet er tidligere pavers værk. Et sidste oplagt stop på vejen mod  Rom er de romersk-etruskiske levn, der kan ses i byen Veio. Så drejer ruten af mod Via Flaminia i Rom for endelig at nå frem til Piazza del Popolo midt i hovedstaden. Vatikanet ligger lige rundt om hjørnet.

 

 

”Via Alta” (Vercelli till Santiago de Compostela)

Til dig, der gerne vil udfordres seriøst, er det muligt at sammenkæde to rigtig store europæiske pilgrimsruter: den, der fører til Rom (se ovenfor) og den, der går gennem Frankrig og Spanien til Santiago de Compostela.  Ruten blev tegnet af romerne i andet århundrede f.Kr., og købmænd, soldater og middelalderens pilgrimme har efterfølgende fulgt efter i deres fodspor. Ruten har gennem historien haft stor betydning for økonomisk tilvækst og kulturelt udbytte mennesker imellem.

Ruten strækker sig fra Vercelli på den italienske side via Briancon i Frankrig til Santiago de Compostela i Spanien. På den italienske side kædes pilgrimsruten sammen med ”Via Alta verso Roma” (Claviere - Vercelli) og ” Via Francigena” fra Vercelli videre såvel nordpå som sydpå.

Noter:

http://www.vieromee.it/Guide/index.html
http://www.francigenalibrari.beniculturali.it/news1_en.html
http://www.viafrancigena.eu/home.asp
http://www.viefrancigene.org/en/
http://www.viefrancigenedelsud.it/it/
http://www.viefrancigene.it/
http://www.camminafrancigena.it/en/resource/track/category/via-francigena/
http://www.turismotorino.org/viafrancigena/EN/home
http://www.piemonteitalia.eu/gestoredati/dettaglio/99/itinerari/3379/la-via-francigena-medievale-.html?lang=en
http://www.rivistaviafrancigena.it/images/editoria/lombardia/index.html
http://www.lovevda.it/en/culture/via-francigena
http://www.regione.toscana.it/via-francigena/le-tappe
http://www.turismo.intoscana.it/site/en/via-francigena/
http://www.turismo.intoscana.it/allthingstuscany/aroundtuscany/pilgrims-destinations-between-santiago-via-francigena/

http://maps.peterrobins.co.uk/routes.html

Bilag

 • Via Francigena (4126 Kb - Format pdf)
  Toscana
  Forfatter: http://www.turismo.intoscana.it/allthingstuscany/download/
  Kilde: http://www.turismo.intoscana.it/allthingstuscany/download/

  All rights reserved

 • Vie Romee (13154 Kb - Format pdf)
  Pilgrimsleder i Toscana
  Forfatter: http://www.vieromee.it/index.asp
  Kilde: http://www.vieromee.it/index.asp

  All rights reserved

 • Valle d'Aosta (959 Kb - Format pdf)
  Karta över pilgrimsleder
  Forfatter: http://www.lovevda.it/en/culture/via-francigena
  Kilde: http://www.lovevda.it/en/culture/via-francigena

  All rights reserved

 • Boende utmed Via Francigena (34 Kb - Format pdf)
  Forfatter: http://www.itineraria.eu/static/uploads/www.camminafrancigena.it/accoglienza/elencoospitalitapellegrina.pdf
  Kilde: http://www.itineraria.eu/static/uploads/www.camminafrancigena.it/accoglienza/elencoospitalitapellegrina.pdf

  All rights reserved

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it