• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Campania (Campanien)

For den poetisk anlagte med længsel efter havet
For dig som søger luksus og overdådighed, og som under dig selv nogle skønne spabesøg
For kulturturisten

Allerede antikkens kejsere byggede deres sommerresidenser her i Campania-regionen, og mange har fulgt i deres fodspor, på jagt efter skønhed og hvile. De varme kilder og det smukke landskab er og var en suveræn kombination, både nu og dengang.

Napoli

Napoli er regionens hovedstad og et naturligt stoppested for kulturturisten. Hele Napoli er en kultur i sig selv med sine helt egne udtryk. Den napolitanske dialekt er klassificeret som et sprog, og alle byens folkeviser synges på napolitansk; hvem har ikke sunget med på "O sole mio" engang? Byen har mange facetter og er farverig, larmende, og inspirerende. Selvom målet for din rejse måske er nogle af de mindre steder ved havet, bør du også bruge en dag eller to på Napoli. Det er bedst at stille bilen ved hotellet og tage ind til byen med lokaltog eller med båd.

Ved havnen mødes du af byens mest velkendte symbol, fæstningen Castel Nuovo. Blomstermarkederne i daggryet her ved Piazza Municipio er et sandt skuespil. Lige ved siden af ligger kongeslottet (Palazzo Reale), det velrenommerede operahus Teatro San Carlo og galleriet Galleria Umberto I fra 1800-tallet. Her starter også byens vigtigste strøg, den helt lige Via Toledo med de spanske kvarterer på venstre hånd. Slå herefter et slag ind på den karakteristiske gade "Spaccanapoli". Mærkevareshopping findes i Chiaia-kvarteret langs gader som Via Calbritto, Via dei Mille og Via Poerio, mens Vomero-kvarteret med Via Scarlatti er et godt sted for gastronomiske indkøb - her kommer du til med bjergbanen. Figurer til julekrybben køber du på Via S. Gregorio Armeno, guldsmedearbejder på Monte Pietà, og gå heller ikke glip af de folkelige Forcella-kvarterer. På spadsereturen skal du huske at passe på tegnebogen!

Klostret Chiostro delle Clarisse ved siden af S. Chiara-kirken er fantastisk smuk med en indre gård, som er dækket med majolika-keramik. Af de mange kirker bør du ud over katedralen (il Duomo) vælge nogle få, som f. eks. Certosa di S. Martino oppe i Vomero og Montoliveto på gaden af samme navn. Blandt museerne vælger du naturligvis kunstmuseet Capodimonte og det arkæologiske (Museo Archeologico Nazionale).

Napoli ligger midt i et gigantisk arkæologisk område, omgivet af fantastiske udgravninger. Blot en kort rejse mod syd - f. eks. med lokaltoget Circumvesuviana med endestation Sorrento - ligger Pompei (Pompeji) med sine verdensberømte udgravninger. Ikke kun byen Pompei blev ramt af vulkanudbruddet for noget nær totusind år siden; selv Ercolano (Herculaneum) røg med, og også her findes mange interessante steder at besøge.

På turen fra Napoli til Pompei passerer du vulkanen Vesuvio (Vesuv), som er en nationalpark (Parco Nazionale del Vesuvio).

Den arkæologi-interesserede besøger også de nordlige udkanter af Napoli med udgravningspladser som Cuma, Campi Flegrei og Baia. Paestum længere sydpå i regionen, i det område som kaldes Cilento, er et andet must. I disse udgravninger findes udsøgte templer, m.m. fra antikkens grækere og romere.

Strande skal du ikke lede efter, hverken i Napoli eller Pompei. Derimod findes der i området mange små, kønne badesteder med fint vand til snorkling og dykning.

Capri, I faraglioni

Øerne Capri, Ischia og Procida i Napolibugten er alle skønt kuperede, og vulkanske klipper hælder stejlt mod det klare vand. Alligevel kan man finde mindre sandstrande, især på Ischia. Ischia byder også på førsteklasses medicinske, termiske kure og skønne spa-behandlinger. Capri har en klar jetset-tone med små luksuriøse butikker etc., mens livet på Procida er mere tilbagelænet. Disse romantiske og verdensberømte øer har en tidløs charme. Vælg det tidlige forår eller efterår, hvis du ønsker et mere fredeligt ophold.

Sorrento-halvøens grønne kyster er lige så høje. Poetiske steder som Positano og Amalfi har endda små strande, og derudover slikkes sol på klipperne, på smukke terrasser og elegante broer. Den lille Amalfi var før i tiden en af den italienske halvøs store søfartsrepublikker; det er svært at forestille sig i dag. Farvestrålende haver og citrontræer giver disse fiskerbyer skygge. Citronerne fra den lille by Àlbori lige oven over Vietri sul Mare siges at have deres helt egen smag, og den lokalt producerede citronlikør "Limoncello" er en klassisk souvenir, som serveres godt afkølet. I Vietri sul Mare finder du måske den keramik, du har ledt længe efter. En af de smukkeste haver findes i det højt beliggende Ravello, hvor man afholder klassiske koncerter om sommeren.

Villa Rufolo - Ravello


Der findes også mindre bemærkelsesværdige steder langs denne meget velbesøgte kyst såsom den velbevarede middelalderby Atran, hvor Amalfis elite før i tiden havde sine private residenser. Den som ikke har brug for iskiosker og service begiver sig måske til Furore en dags tid, læner sig mod en solvarm klippevæg eller søger skygge under et oliventræ og ser blot ud på havet.

Provinshovedstaden her ved kysten er Salerno. Koncentrér dig om den hyggelige gamle bydel med dens smukke katedral, og gå ikke glip af haven Giardino della Minerva! Denne genskabte middelalderhave, hovedsageligt med medicinske planter, er en uventet oase af stor kulturhistorisk interesse.

Lige op mod bjergene ligger en anden provinshovedstad, Avellino, som dog ikke har helt så meget at tilbyde turisten, bl. a. som følge af jordskælv. Naturen er dog smuk og er en tur værd. Bliv hængende en stund ved helligdommen i Montevèrgine, som er velbesøgt af pilgrimme. Oppe fra bjerget har du en fantastisk udsigt ud over Napolibugten.

Afslut turen med et besøg i den næste provinshovedstad, Benevento. Også denne by har lidt under jordskælv og af bombardementer under Anden Verdenskrig, men byen har stadig noget tilbage af sin middelalderkarakter. Her findes også antikke ruiner såsom kejser Hadrians teater og kejser Trajans triumfbue. I en smuk klosterbygning findes et seværdigt historisk museum (Museo del Sannio).

I nord indledes regionens kystlinje af et lavtliggende naturområde med feriecentre såsom Baia Domizia kun ca. 100 kilometer fra Rom. Her ikke langt fra sandstrandene græsser bøfler, som giver mozzarella til den originale napolitanske pizza.

Kungliga slottet i Caserta


I det nordlige indland ligger provinshovedstaden Caserta med sit overdådige barokpalads (Reggia di Caserta) fra regionens spanske epoke, en af Italiens største og mest imponerende bygninger omgivet af en tidstypisk park med fontæner. Afrund besøget med middelalderkernen Caserta Vecchia - måske er det tid til lidt kalorier?

I dette område tager den historieinteresserede også en tur til den lille by Santa Maria Capua Vétere som har romerske katakomber under sine fødder, amfiteater og andre ting over jorden og en storslået historie. Ikke langt derfra ligger Capua, en seværdig lille havneby, hvor floden Volturno snor sig, med præg fra middelalderen, men med betydeligt ældre historie end som så. Er du nysgerrig efter at opleve regionens bjergrige indland, og skal du måske videre mod Molise-regionen? I så fald er Cerreto Sannita det rette sted at standse på vejen dertil. Stedet blev helt genopbygget efter et jordskælv i 1688, og stilen er derfor barok. Keramikproduktion har gennem flere århundreder været den lille bys særkende.

Den sydlige del af regionen optages næsten helt og holdent af nationalparken Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano. Her findes herlige naturstrande, som oftest børnevenlige, ved det antikke Paestum, med badesteder som Agropoli, Palinuro og Marina di Camerota. Altså dejlige badeture, naturoplevelser og fantastisk arkæologi i en skøn blanding. Den historieinteresserede besøger også Castellabate og det antikke Velia.

Såvel Amalfikysten som Pompei og slottet i Caserta med sin strålende park er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

 

Officiel hjemmeside, Campania-regionen: www.turismoregionecampania.it

 

 

 

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it