• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Lazio (Latium)

For dig som elsker klassisk kultur
For den som vil have en storbyweekend og samtidig lidt sol og varme
For dig som bare har behov for en ordentlig dosis italiensk "dolce vita"

Rom (Roma) er regionens, hele Italiens, og tidligere "hele verdens" hovedstad - Caput Mundi, som antikkens romere sagde. "Alle veje fører til Rom" sagde man også, og den dag i dag følger mange af Italiens motorveje den strækning, som blev optrukket for 2.000 år siden for transport til og fra Rom. Et stykke af vejen, Via Appia Antica, består stadig af den antikke stenbelægning og er i dag en beskyttet kulturpark med katakomber og andre monumenter i den grønne udkant af Rom, en af byens mange unikke attraktioner.

Colosseum

Rom er en varm og indbydende by, en glad og larmende primadonna - det er svært at modstå hendes charme. En by som frister hele verdens modeentusiaster, lækkermunde og andre livsglade. Det er fontænernes by, og byens torve er de naturlige mødesteder. Rom er desuden den katolske kirkes hovedstad, hvor Vatikanet (Città del Vaticano) breder sig ud lige ved siden af floden Tiberen (Tevere). Kardinalernes kunstsamlinger og paladser rundt omkring i byen forgylder dit besøg, ligesom kirker fra forskellige epoker.

Mere information om Rom, tips før rejsen, og et vejledende kort kan downloades her.

Ønsker du en landlig oplevelse i sammenhæng med dit besøg i Rom? Gør som romerne, og kør ud og spis søndagsfrokosten i vindistriktet Castelli Romani! Eller indkvarter dig her, og tag endagsture ind til Rom i stedet. Albano Laziale, Frascati, Castel Gandolfo, Marino, Nemi og andre byer byder på rustikke kroer, smukke villaer og parker. I september kan du desuden ramle ind i en fest for vinhøsten. Paven har sin sommerresidens i Castel Gandolfo ved den lille sø Lago Albano, i Nemi.

En anden kort udflugt fra Rom, som kan anbefales, er en tur til Tivoli, som til trods for navnet er en by, og ikke en forlystelsespark. Her findes to fantastiske parkanlæg, som begge står på UNESCOs verdensarvsliste. Den ene er den antikke kejser Hadrians konstruktion (Villa Adriana), og den anden er den storslåede Villa d'Este fra 1500-tallet.

Villa D'Este i Tivoli

En kombination af storbybesøget med nogle dage ved havet er ikke nogen dum idé. Hvis du lige hurtigt vil indånde havluften og spise en gang pasta med skaldyr, kan du tage lokaltoget ud til Fiumicino. Den absolut nærmeste strand er Lido di Ostia; sammenklemt og lidt ubehagelig, men praktisk til en hurtig dukkert i heden i august. I Ostia Antica på vej ud mod havet finder du i skyggen af pinjetræerne udgravninger af havnebyen fra det det antikke Rom.

Den, som ønsker mere originale oplevelser ved havet, og som bliver et par nætter, kan søge mod syd til Anzio, Sabaudia eller det lidt større, populære Terracina. Regionens sydlige kyst kaldes Riviera di Ulisse og har dejlige sandstrande. Den hvidkalkede Sperlonga er en herlig, lille middelalderby ved havet, og der ligger mange små, søde byer indfattet i det grønne indland, som man kan tage på udflugt til, som f. eks. Campodimele, og Sermoneta med dens middelalderlige bymure og med den nærliggende og unikke park i Ninfa. Her ved havet ligger også nationalparken Circeo. Egnen er perfekt for nyforelskede på rejse. Måske vælger du at bo ude på jetset-øen Ponza, lille, men bedårende smuk med sine vulkanske klipper og grotter.

Kysten mod nord domineres af fri natur og nogle små, fredelige badebyer. Viterbo-provinsen i nord er de forgangne etruskeres rige med utroligt velbevarede ruiner i omegnen af landsbyerne Tarquinia, Cerveteri og Tuscania. Alle blev grundlagt af etruskerne for omkring 2.600 år siden, og i dag bærer de præg af middelalderen. Sveriges kong Gustav VI Adolf foretog mange rejser til disse etruskiske udgravninger; han var en elsket og æret gæst grundet hans arkæologiske interesse og kundskaber. Provinsens hovedstad Viterbo er en virkelig seværdig by med dens historie, som er stærkt forbundet til paver og kardinaler. De små middelalderstræder leder dig hen til pavepaladset Palazzo dei Papi, en række af smukke kirker og borgen Rocca Albornoz med et etruskisk museum. Nogle kilometers kørsel mod syd besøger den arkitekturinteresserede selvfølgelig 1500-talsvillaen Palazzo Farnese med den tilhørende park i Caprarola. Øst for Viterbo ligger byerne tæt. Vælg at besøge Vitorchiano og derefter den pittoreske Bomarzo med dens fantasifulde park fra 1500-tallet med monsterskulpturer.

Civita di Bagnoregio

Regionens indland er smukt kuperet, lidt goldere mod syd og lidt grønnere mod nord. Ned mod de lange dale dækkes skråningerne af hvedemarker. Her og der troner små, befæstede, historiske byer og landsbyer, hvor man gerne holder hvil, inden turen går videre. Er du på vej mod nordøst mod Umbria-regionen, standser du måske i keramikbyen Civita Castellana (og gå da heller ikke glip af Falerii Novi med dens romerske mure 5 km mod vest), i den lille Calcata med gyderne, i etruskernes Sutri, eller hos birgittinersøstrene i klosterkomplekset Abbazia di Farfa  uden for Fara in Sabina. Rieti er hovedstad i denne provins og ligger i en smuk, lang dal ved floden Velino, som kan fungere fint som base for udflugter i området. Ikke langt derfra ligger Terminillo, regionens bedste skisportssted. Leonessa lige før grænsen til Umbria-regionen har et smukt lille centrum.

Den største sø i Europa, som er formet af et vulkankrater, har klart vand og ligger naturskønt i den nordlige del af Lazio. Den hedder Lago di Bolsena, og søens hovedby hedder netop Bolsena. S. Cristina kirken med dens katakomber er værd at se. Lige øst for søen ligger den betagende by Civita di Bagnoregio højt svævende på en smuldrende tufstensklippe - se byen, mens den stadig står der!

Ved regionens næststørste sø, Lago di Bracciano, kan du med fordel vælge at blive hængende i den lille by Trevignano Romano.

På en tur mod syd i regionens indland er Palestrina et interessant stoppested, et kultsted fra antikken med et centrum, som er opbygget i terrasser. Benediktinermunkenes Subiaco ligger et stykke oppe i bjergene. På en tufstensklippe mod syd her i distriktet Ciociarìa ligger også Anagni, stedet hvortil middelalderens paver flygtede fra malariaen og utrygheden i Rom. Og tro det eller ej, svenskeren Barnekow fra 1800-tallet har givet navn til et af byens huse. Følg oliventræerne videre op til lille Alatri med snoede gyder med trapper. Provinshovedstaden Frosinone blev bombet og for en stor del raseret under Anden Verdenskrig, men har en smuk udsigt over Ciociarìa. Arpino syd for Frosinone er en anden historisk by, hvor du bør lade din spadseretur begynde på Piazza Municipio.

Officiel hjemmeside, Lazio-regionen: www.visitlazio.com

 

 

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it