• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Marche (Markerne)

For den som vil kombinere natur, kultur og skønne dukkerter
For dig som elsker bløde sandstrande
For dig som ønsker din helt "egen" oplevelse, og gerne klassisk musik

Vi er i midten af Italien, og regionen Marche sammenfatter på en vis måde hele Italien; nord og syd, indland og kyst, landsby og finkultur. Med andre ord en herlig region til en varieret ferie.

Næsten hele regionen er kuperet. Indlandet har nogle imponerende bjergmassiver, og i syd danner de nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini, som fortsætter ind i Umbria-regionen. San Ginesio, Sarnano og Visso er gamle, smukke bjergbyer, som meget vel kan være dine udgangspunkter for udflugter i det grønne.

Urbino

Ud mod kysten bliver bjergtoppene lavere, og de opdyrkede marker ligger som kludetæpper over de bløde bakker. Herefter møder de havet. Fra badebyen Gabicce Mare i nord begynder en kuperet strækning med velordnede små sandstrande. Højdedragene ud mod kysten længst mod nord er naturreservater, og om foråret lyser de gult af gyvelblomster. San Leo er navnet på den betagende borg, som ligger højt oppe på en klippeafsats i regionens nordligste indland som nabo til fristaten San Marino. 

I operaelskernes Pesaro - Rossinis hjemstavn med festival hver sommer - er strandene blevet bredere, og omkring Senigallia er sandet så finkornet og blødt, at området kaldes for "Fløjlskysten". Mange af byerne langs kysten har aner fra romertiden, og historien gør sig stadig gældende. Pesaro blev kraftigt bombarderet under Anden Verdenskrig, men har stadig en hyggelig bykerne med gode shoppingmuligheder. Senigallias maleriske centrum domineres af fæstningen fra 1400-tallet, historiske paladser og havnekanalen. Fano er endnu en by på romersk grund i dette område med en vigtig fiskerflåde, og den er også et populært badested.

Marche er et historisk område, hvor såvel fyrster som mænd af kirken har sat deres præg med bygninger til forsvar og til lyst alt efter tidens mode. Især har renæssancen efterladt mange aftryk. Den kunstnerisk mest interessante by er uden tvivl Urbino, hjemsted for maleren Rafael. Her synes tiden at være gået i stå de sidste 500 år, og rent faktisk står hele byens centrum på UNESCOs verdensarvsliste. Urbino er en lille by, som emmer af stor historie, en by som engang husede det største bibliotek i den vestlige verden. Fyrstens palads ser ud som et ægte eventyrslot, og den besøgende nyder synet af storslåede sale og verdenskunst (Galleria Nazionale delle Marche).

Gradara

Også små flækker i indlandet som arkitekten Bramantes hjemby Urbania, Sassocorvaro, Fossombrone, Cagli og Corinaldo m.fl., har hver deres fyrstelige historie at berette og er skønne stoppesteder på en rundrejse. Gradara lige ved grænsen til Emilia Romagna-regionen i nord var en af den mægtige middelalderfamilie Malatestas fæstninger, som blev til en hel lille by - en ægte virkelighedsflugt ind i historien.

Den smukkeste solnedgang på Jorden ser man i Ancona, sagde Goethe. Trods store ødelæggelser under krige og jordskælv kan Marche-regionens hovedstad byde på mange oplevelser for turisten. Byen er meget tydeligt opdelt. Den ældre del med romerske monumenter har middelaldergader som fører til den lille, smukke S. Ciriaco-kirke med byzantinsk præg, byens vigtigste monument. Gaden Via della Loggia fremviser renæssancens Ancona, og de nyere bydele byder på god shopping.

Byen Jesi et stykke inde i landet er et oplagt udflugtsmål fra Ancona. Den er relativt lille, men meget charmerende med sine torve, paladser og bymure. Kører du længere ind i landet, måske på vej mod Umbria-regionen, kommer du dels til de spektakulære naturgrotter Grotte di Frasassi (med guidede ture) og senere til lille Fabriano, som har produceret papir gennem tiderne, en fin souvenir.

Grotte di Frasassi


Naturreservatet på Cónero-bjerget syd for Ancona byder på nogle af regionens smukkeste strande ved de maleriske byer Sirolo og Numana. Hvide kalkstensvægge favner de små badebugter, som ind imellem kun kan nås via smalle stier eller med båd. Oppe på bjerget findes gode vandreruter.

Ved Porto Recanati tager de bredere strande til igen med parasoller på rad og række. Små historiske fiskerihavne har udviklet sig til veludstyrede og hyggelige feriesteder, som er perfekte for børnefamilierne. Strandene består af sand blandet med rullesten. Recanati nogle kilometer inde i landet er en smuk, lille by med bymure fra middelalderen, smukke paladser og poeten Leopardis barndomshjem.

Loreto ikke langt herfra er et oplagt rejsemål for pilgrimme. Sagnet siger, at Jomfru Marias barndomshjem og Jesus' hjem i Nazaret blev ført hertil af engle den 10. maj år 1291. Kirkebygningerne, som er opført her, er virkelig værd at se.

Monte Conero


Elsker du klassisk musik, besøger du området i månedsskiftet mellem juli og august og bestiller billet til open air-scenen Lo Sferisterio i Macerata, og sætter samtidig lidt tid af til spadsereture i denne lille universitetsby med historiske rødder. I Fermo yderligere sydpå besøger du det sindrige system af vandcisterner fra romertiden og det interessante bibliotek i Palazzo Priori. Dernæst slår du dig ned på torvet og nyder freden.

Den elegante badeby San Benedetto del Tronto med gammelt centrum og palmer langs strandpromenaden afslutter området mod syd. En række historiske perler i det nærmeste indland passer fint som udflugtsmål, når solen bliver for stærk for vores danske hud. Tag bilen, og køb en is i byer som Torre di Palme, Ripatransone, Montefiore dell'Aso, Moresco og Acquaviva Picena.

Provinshovedstaden her mod syd, 25 km fra Adriaterhavet, hedder Ascoli Piceno og er en kulturby, som er værd at besøge. Picenerne var standhaftige, men romerne overvandt dem til sidst, og man lod Via Salaria - saltvejen - som var forbindelsen mellem Rom og østkysten, gå lige gennem Ascoli. Antikken, middelalderen og renæssancen, alle epoker er repræsenterede i denne by. Køb et kræmmerhus med "olive all'ascolana" (friterede oliven med kødfyld), og gå en slentretur rundt i gydernes skygge, kig ind i den gotiske S. Francesco kirke og i paladserne rundt om det smukke torv Piazza del Popolo.

Officiel hjemmeside, Le Marche-regioen:   

http://en.turismo.marche.it/

 

 

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it