• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Basilicata

For den, som ønsker en ægte italiensk badeferie
For den kulturinteresserede, på jagt efter nye oplevelser
For dig, som søger udfordringer fra cykelsadlen


Forestil dig en hel by med huse udhugget i bjerget af tufsten; kun en del af gadefacaderne er murede. De tidligste bosættelser her i forhistoriske tider var i naturlige grotter. Store dele af det, vi nu ser, er flere tusinde år gammelt. Dette er bydelen "i Sassi" i Matera, helt unik og derfor listet som verdenskulturarv af UNESCO. I de seneste årtier har "i Sassi" været en spøgelsesby helt tom for indbyggere, men af stor kulturhistorisk interesse, og den er regionens største attraktion. Måske har du mulighed for at besøge bydelen i sammenhæng med den religiøse fest den 2. juli?

Regionen Basilicata strækker sig ud til to have, det Tyrrhenske i vest og det Ioniske mod syd, og herimellem rejser bjergene sig. Det bjergrige terræn er yderst vanskeligt at opdyrke, og befolkningen har gennem tiderne haft et hårdt liv. Naturen er dog en spændende udfordring for den, som ønsker en aktiv ferie. Mod syd breder nationalparken Pollino sig ud og videre ind i naboregionen Calabria. Den lille historiske by Valsinni ligger lige på grænsen til parken.

Ligesom de nærliggende regioner var dette i antikken en græsk koloni. Arkæologiske fund er til offentlig beskuelse på regionens museer (bl. a. i Potenza), men derimod findes kun få bevarede bygninger og monumenter, bl. a. grundet jordskælv. Metaponto

Den arkæologisk interesserede besøger selvfølgelig Metaponto, som blev grundlagt af grækerne i 600-tallet f. Kr. I området findes adskillige seværdige monumenter; det bedst bevarede tempel kaldes Tavole Palatine.

På en hurtig tur på motorvejen lige gennem regionen med sigte mod Metaponto kan det måske være passende med et stop i lillebitte Castelmezzano nogle kilometer syd for Potenza. Husk at købe noget af den lokale salami med hjem!

Melfi er en lille, befæstet by i regionens indre med en imponerende borg fra 1000-tallet. Herfra planlagde man for tusind år siden de første korstog, her afholdtes pavekonciler, og her trivedes ikke blot de normanniske konger, som lod borgen bygge, men også svebernes intellektuelle konge Fredrik II, manden bag Castel del Monte. Lige syd for Melfi ligger Venosa, grundlagt af romerne. Her besøger du Abbazia della SS. Trinità-kirken med tusind år gamle freskoer, de omkringliggende romerske ruiner, og spadserer herefter ad den pittoreske Via Vittorio Emanuele II hen til renæssancefæstningen. Mellem Venosa og Potenza ligger billedskønne Acerenza. Vinen på denne egn er højt skattet og har sin helt egen karakter, som hedder Aglianico.

Maratea

Ved den tyrrhenske kyst finder du Maratea med sine smalle gyder, smukt beliggende på en højderyg. Nedenunder ligger feriesteder som Fiumicello Santavenere og Maratea Porto. Her findes såvel sandstrande som spændende klipper og grotter.

Ud mod det Ioniske Hav ligger nogle små badebyer af yngre dato som Lido di Metaponto med lavvandede strande. Den hvidkalkede Pisticci ca. 20 kilometer inde i landet besøger du sikkert også, hvis du er på disse kanter.

 

Officiel hjemmeside, Basilicata-regionen

 

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it