• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Piemonte

For dig som vil nyde topvine og smukke landskaber
For dig som elsker barok og kongelige slotte
For dig som vil have skiløb på olympisk niveau

Piemonte er Italiens næststørste region, som grænser op til både Frankrig og Schweiz. Det romantiske sødistrikt indleder regionen mod nord. Aldrig så snart er man kommet over Alpernes bjergtinder, før øjnene fanges af glitrende vand og blomstrende parker. Lige her ved grænsen ligger også nationalparken Parco Nazionale Val Grande. Historiske Domodòssola med den charmerende Piazza del Mercato er et godt udgangspunkt for udflugter i det grønne mod forskellige verdenshjørner. Gå heller ikke glip af S. Maria Maggiore og Malesco, begge i dalen Val Vigezzo ved nationalparkens nordlige side, eller Mergozzo, som har givet navn til en lillebitte sø syd for parken.

Lago Maggiore hedder den største sø, og det er lige det, navnet betyder. Ved søens piemontesiske del ligger nogle af søens absolutte perler som Stresa, Pallanza og Arona. Øerne Isole Borromee (Isola Madre og Isola Bella) er åbenlyse udflugtsmål med overdådige barokpaladser og eksotisk prangende haver. Stresa har en lang tradition for klassiske koncerter under åben himmel, og en ferie her ved søen er i det hele taget balsam for sjælen.

Lago Maggiore - Isola Bella

Familien vælger måske den fredelige Cannero Riviera lidt længere oppe med citrontræer og et historisk centrum. Her er en badestrand, omend smal og med groft sand.

Lago d'Orta er en betydeligt mindre sø, men fredelig og smuk. Hovedbyen her er Orta San Giulio, som er perfekt til en romantisk weekend, lille, men elegant, og ekstra smuk når azaleaerne står i blomst. Du kan sejle til den lille ø Isola San Giulio på ti minutter.

Lige vest for Lago d'Orta ligger den skovklædte dal Valsesia, hvor den hyggelige Varallo er hovedbyen. På 20 minutter kommer du til fods fra centrum op på et såkaldt "helligt bjerg", Sacro Monte, med 44 kapeller fra 1500-tallet. I Piemonte og regionen Lombardia er der i alt ni "hellige bjerge", som alle står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Du kan nå et andet Sacro Monte til fods fra Orta San Giulio.

Længere oppe i Valsesia i et naturreservat ligger det afslappede skisportssted Alagna, som blandt skientusiaster primært er kendt for sine gode offpiste-områder. Her er vi oppe i Monte Rosa-massivet, som fortsætter ind i regionen Valle d'Aosta. I dalen, som møder massivet mod nordvest, ligger skisportsstedet Macugnaga, som også har en virkelig uspoleret karakter. Tag en tur med liften op til toppen herfra, og nyd den fantastiske udsigt over alpekammene og ned over Po-sletten.

Er du på vej til eller fra regionen Valle d'Aosta, er Ivrea en dejlig by at gøre holdt i, ikke kun i forbindelse med karnevalet, hvor det går ekstra livligt til her med "appelsinkrigen", som afholdes tirsdagen efter fastelavn. Den historiske bykerne kendetegnes af Savoy-grevernes mægtige borg fra 1300-tallet. Lige øst for Biella ligger Candelo med sin "ricetto", som i middelalderen var en kollektiv fæstning. Ricetto di Candelo er usædvanligt velbevaret. Dens mure og vagttårne gav beskyttelse til bønderne i urolige tider, og i fredstid blev de cirka 200 småbygninger brugt som lager til afgrøder og vin.

Courgné er et charmerende lille sted fyldt med atmosfære for den, som vil udforske nationalparken Parco Nazionale Gran Paradiso fra sydsiden. Parken fortsætter rundt mod nord i regionen Valle d'Aosta.

Novara er en by med en relativt moderne fremtoning, men her er også ældre, typiske miljøer at slentre rundt i, f.eks. gaden Via Canobio og kvarteret Broletto med bygninger fra middelalderen og renæssancen. Barokkirken S. Gaudenzio er også et besøg værd.

Torino, Piazza San Carlo

Nede på Po-sletten er der endnu et glimt af vand i det spirende grønne. Her er nemlig udbredte rismarker omkring den næste provinshovedstad, Vercelli. I Vercellis gamle bykerne er det den tidlige gotiske kirke S. Andrea, som er den helt klare hovedattraktion, og kunstinteresserede besøger Museo Borgogna, som primært udstiller regionale renæssancemalere. Og ved frokosttid? Nyd en risotto her i risens hovedstad, måske ved det maleriske torv Piazza Cavour.

Piemonte er en region, som ofte har været fremme i skoene, og under det industrielle boom i Italien blev et af de vigtigste centre lagt her. Mange kender Torino, som er Fiats hjemby, men der er ikke lige så mange, som ved, at Torino er meget velegnet til et weekendbesøg. Torino er i dag hovedstad i regionen Piemonte, men fra 1500-tallet var byen hovedstad for kongeriget Sardinien. Da Italien blev forenet i 1861, blev Torino Italiens første hovedstad. Byen har derfor flere smukke paladser (især Palazzo Reale og Palazzo Madama), og rundt om byen ligger et antal kongelige jagtvillaer og barokslotte, som er en ferieoplevelse værd i sig selv. Slottene Venaria og Rivoli er interessante eksempler, hvor man gerne eksperimenterer med moderne kunstudtryk som kontrast. Begge slottene er at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Inde i Torino kan du shoppe af hjertens lyst under arkaderne, drikke en "bicerìn" på en af de klassiske cafeer, besøge det fantastiske filmmuseum (Museo Nazionale del Cinema), som ligger i byens mest kendte profil Mole Antonelliana, og smage på vin. Hvis du er historisk interesseret, bør du sætte tid af til det fine, egyptologiske museum (Museo Egizio), og den kunstinteresserede må ikke undlade at besøge Galleria Sabauda. Du bør spise mindst en middag i den mere rustikke bydel "Quadrilatero romano", som gennemskæres af Europas længste gågade Via Garibaldi, og Teatro Regio byder på et godt repertoire for operalskere. Gourmeten gør klogt i at aflægge visit i det gastronomiske center Eataly ved messeområdet Lingotto.

Chokolade blev et vigtigt produkt i Torino i 1700-tallet, og også i dag holdes den håndværksmæssige tradition i hævd. Intet besøg i Torino er komplet uden mindst en æske "giandujotti" i kufferten!

Øst og syd for Torino ligger distrikterne Monferrato og Langhe-Roero. Her er smukt kuperet, og områder med løvskov veksler med et patchworkmønster af dyrkede marker. Her er vi i de store vines distrikt, og det er den kostbare hvide trøffels domæne. Byerne er gennemgående hyggelige og indbydende, små slotte pryder bakketoppene, og her er mange landejendomme, som modtager turister til overnatning eller et typisk måltid - gå efter skiltet "Agriturismo". I september måned er der mange vinhøstfester.

Palio di Asti

Asti er hovedbyen i Monferrato. Byens middelaldercentrum har også barokke indslag, og her slentrer man gerne længe ad Corso Alfieri og dens sidegader, fra Rotonda di S. Pietro i den ene ende til katedralen i den anden. Snus rundt i vinbutikker (den røde Barbera og den mousserende Moscato er eksempler på verdensberømte vine fra området), og prøv en trøffelpaneret schnitzel, som er en lokal specialitet. Folkefesten "Palio di Asti" med historisk fortegn  lokker mange besøgende til byen i september. Cocconato er en velbevaret lille hemmelighed i den nordlige del af provinsen, mens Casale Monferrato med sin stolte historie ligger halvvejs mod søerne og Milano, lige tilpas til en pause.

Alessàndria længst ude mod øst er en by med en militær historie og et bybillede, som primært stammer fra 1700- og 1800-tallet. Du kan begynde shoppingturen fra Piazza della Libertà, hvis du er i det humør. Siden antikken har folk valfartet til kurstedet Acqui Terme for at nyde det helsebringende vand, og den lille by fungerer fint som udgangspunkt for udflugter i vinens og gastronomiens tegn. Afslut dagen med en afslappende spa-behandling.

Alba er det sydlige Piemontes juvel, en virkelig hyggelig lille by, som er i rampelyset over hele verden under den årlige trøffelfestival i oktober. Det er klogt at bestille hotel i god tid. I området dyrkes nebbiolodruen, som bliver til den eftertragtede Barolo-vin, "the king of wines, the wine of the king". Hvad med en vandretur mellem byerne over vinmarkerne? Dette er også Slow Food-bevægelsens hjemegn med centrum i Brà.  Hvert andet år (2015: ja!) arrangerer Slow Food en ostefestival i sin hjemby. De gastronomiske oplevelser er ikke vanskelige at finde på små, hyggelige steder som Cherasco, Nèive og Barolo, og gå ikke glip af det interessante vinslot Grinzane Cavour. Saluzzo har en naturlig 1400-tals-atmosfære. Besøg renæssancepaladset Casa Cavassa, og gå den smukke tur op til slottet.

Hvis du er på vej sydpå mod havet, kan du gøre holdt i den lille by Mondovì med den maleriske, højt beliggende bydel Piazza. Bèrgolo er et andet interessant sted at gøre holdt på vej mod regionen Liguria. Her i det lille middelaldercentrum (en gade og et torv) udstilles moderne kunst under åben himmel, bl.a. i form af vægmalerier. Gå ikke glip af den præmierede hasselnøddekage.

Consorzio Turistico Langhe Monferrato Roero

I Alperne, som danner grænse mod vest, er der flere gode skisportssteder. Længst mod syd, kun en times bilkørsel fra rivieraen, ligger den yndige landsby Limone Piemonte. Du kan også tage hertil, hvis du er på badeferie midt i den varmeste sommerperiode og har brug for at køle af i den friske alpeluft.

På højde med Torino ligger byerne, som fik æren at afholde Vinter-OL i 2006. Længst inde i dalen Val di Susa ligger skisportsstedet Sauze d'Oulx med en karakteristisk alpeatmosfære. Her har man løbet på ski fra tidernes morgen. Den endnu ældre bebyggelse er i Oulx 5 km fra pisterne. Endnu længere mod vest, blot et sneboldkast fra grænsen, ligger Bardonecchia, et skisportssted, som man også kan komme til med tog. Bardonecchia har en lang og dokumenteret historie med velbevarede middelalderkvarterer. Sestriere lige syd herfor var et ultramoderne byggeprojekt i 30'erne, og hotellerne i form af runde tårne er et interessant tidsdokument. Pragelato og Claviere er to mindre og roligere skisportssteder i området. Ikke langt fra Pragelato ligger det historiske Fenestrelle, som er et godt udgangspunkt for udflugter om sommeren i et vidunderligt naturreservat. Fenestrelle har bl.a. en enestående fæstning, den største i Europa.

 

Læs mere om skiløb!

Læs mere om det norditalienske sødistrikt.

Officiel hjemmeside, Piemonte-regionen www.piemontefeel.org/en

 

 

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it