• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Umbria (Umbrien)

For dig som søger de små, uberørte kulturbyer
For dig som vil have en aktiv ferie
For dig som har fravalgt havet til fordel for skønne, grønne oplevelser

Marmore


"Italiens grønne hjerte" er et gammelt slogan, men det siger meget. Umbria ligger midt i Italien og er virkelig en grøn oase, smukt kuperet de fleste steder med vandløb, som gennemskærer det grønne. Det er også en region, hvor man lever et rigtig godt liv i små og mellemstore byer med stolte traditioner. Her er en region, som udstråler venlighed og fred. Det er måske ikke tilfældigt, at den Hellige Frans (S. Francesco) netop kom herfra. Regionen ligger midt mellem Rom og Firenze og bør være et oplagt feriemål. Afsæt en til to overnatninger pr. by i regionen, så får du den optimale ferie.

Regionens hovedstad Perugia er chokoladens og studenternes charmerende by. Mange lokkes til den smukke og livlige Perugia for at studere bl.a. italiensk og kunsthistorie. Ligesom mange andre byer i regionen er Perugia grundlagt af etruskerne (den højtstående civilisation i Mellemitalien omkring år 750-500 f. Kr), og de etruskiske mure og byporte er stadig det første, som møder turisten. Inden for murene indfanges du omgående af atmosfæren. Gå ud fra torvet Piazza IV Novembre med fontænen fra middelalderen og det overdådige Palazzo dei Priori (rummer også kunstmuseet Galleria Nazionale dell'Umbria, som virkelig er et besøg værd.) Shopping og cafeer finder du i gaderne Corso Vannucci, Via dei Priori, Via delle Volte og Via Oberdan. Kirkerne S. Pietro og S. Bernardino er arkitektoniske perler uden for bymurene, hvor du også finder det arkæologiske museum (Museo Archeologico Nazionale dell'Umbria).

Hvis du kommer ind i regionen fra syd - du er måske fløjet til Rom - er der hurtigt noget at se på for den naturinteresserede. Lige øst for provinshovedstaden Terni ligger nemlig Cascate delle Marmore, som er noget så usædvanligt som et kunstigt vandfald. Det blev allerede konstrueret af romerne til vanding af dalen, og vandet har tre spektakulære fald. Du kan følge vandreruter, som passerer tæt ved vandfaldene. Bemærk, at der kun åbnes for vandet på visse tidspunkter af ugen afhængig af årstid, men primært om aftenen lørdag og søndag. Byen Terni er primært af moderne tilsnit, så hvorfor ikke bo i den stemningsfulde lille Narni i stedet?

Spoleto

Spoleto er verdensberømt for sin kulturfestival "Festival dei Due Mondi", som afholdes hvert år i juni-juli og er spækket med musik, dans, farve og glæde. Også uden festival er Spoleto en spektakulær by med imponerende monumenter fra alle epoker, og ikke mindst kirkerne har deres helt egen skønhed. Gå ikke glip af freskerne inde i katedralen (il Duomo) og broen Ponte delle Torri, som fører til fortet (la Rocca). Fra Spoleto ligger det lige for at tage en udflugt langs dalen Valnerina til den lille, befæstede Norcia oppe i bjergene mod øst inde i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Parken fortsætter ind i regionen Marche. Her køber du naturligvis lokale charcuterivarer med! Måske en vildsvinepølse til madpakken til dagens vandring i nationalparken? På vej tilbage til Spoleto gør du holdt i Vallo di Nera. Hele den lille by er som en middelalderfæstning.

På en tuffstensklippe i det sydvestlige Umbria omgivet af vinmarker ligger Orvieto. I solnedgangens stråler og set lidt på afstand er det et magisk syn, og følelsen holder sig, når du kommer ind i byen. Hvis du kommer med tog, venter en svævebane, som fører dig op til den gamle bykerne. De fleste af byens imponerende bygninger er opført i 1200- og 1300-tallet. Katedralens facade er et mesterværk og helt unik. Med "Orvieto Underground" udforsker du det system af underjordiske gange og grotter, som gemmer sig under byen. De er udhugget i en periode på 2.500 år til forskellige formål i de forskellige epoker.

Oppe på en bakketop nær motorvejen til Perugia ligger Todi, en anden by som du absolut skal gøre holdt i for at opleve det intakte middelaldermiljø. Frokosten kan indtages ved det kønne torv, hvor du kan lade dig indfange af den ægte middelalderstemning. I Umbria dufter der ofte af trøffel, når retterne kommer på bordet.

Orvieto

Midt mellem Spoleto og Perugia ligger en perlerække af smukke byer og landsbyer, som den, der ønsker små, autentiske oplevelser, bør besøge: de premierede røde vines Montefalco, charmerende Spello, søvnige, middelalderlige Bevagna og den lille Trevi med gader af snegleskaller, for at nævne nogle. Malet keramik er et kvalitetsprodukt fra regionen, og produktionen havde sin guldalder i 1400- og 1500-tallet. Køb f.eks. en souvenir med fra Deruta!

Så er du fremme ved den Hellige Frans' by, Assisi. Mange pilgrimme besøger gråbrødrenes by, og kirken S. Francesco er en virkelig kulturskat, som er opført på UNESCOs verdensarvsliste. I terrasser troner byen på sin bakke. Den romantiske by og ekstra smuk, når roserne blomstrer. Hovedgaden Via S. Francesco kantes af huse fra Middelalderen og renæssancen. Måske forlænger du byvandringen med en stemningsfuld vandretur 4 km gennem egeskoven til Frans' enkle eremitgrotte oppe på bjerget ved siden af.

Hvis luften bliver lummer midt i højsommeren, kan du gøre en afstikker til søen Lago di Trasimeno og søvnige, men hyggelige Castiglione del Lago, som ligger omgivet af olivenlunde. Og ja, man kan godt bade i søen, vandet er rent, men strandene er få og små og har groft sand. Hvis du er glad for gemte og glemte historiske byer, skal du tage en afstikker til Paciano lige syd for søen: tre parallelle, smalle gyder inden for mure fra 1300-tallet, der er alt!

I den nordlige del af regionen finder du yderligere et rigtigt "must" i regionen, håndværkernes by Gubbio, som læner sig ind mod bjerget Monte Ingino. Under epoken med de fri bystater voksede Gubbio sig stærk, og det ses tydeligt i det rige bybillede med bl.a. Palazzo dei Consoli og Palazzo Ducale. Hovedgaderne er Via Baldassini og Via dei Consoli, men giv dig også tid til at slentre ned ad de trange gyder som Via Ducale och Via Galeotti. Fra Gubbio er du tæt på naturreservatet på bjerget Monte Cucco lige ved grænsen til regionen Marche.

Den lille by Montone ligger centralt i den nordlige del af regionen og kan være et hyggeligt sted som udgangspunkt for den, som holder af rolige miljøer, eller du kan stoppe og spise frokost her.

På vej nordpå mod Toscana skal du naturligvis ikke gå glip af Città di Castello lige inden regionsgrænsen ved floden Tiberen (Tevere), som senere udmunder ved Rom. Byen er ikke særligt stor, men alligevel storslået med sine renæssancemure.

Officiel hjemmeside, regionen Umbria www.umbria-turismo.it

 

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it