• Italienska Statens Turistbyrå
  • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Veneto

For romantikeren, som vil nyde verdenskultur i et unikt miljø
For den som vil have en virkelig børnevenlig ferie
For dig som vil løbe på ski med stil

Venezia

I regionens midte troner byen Venedig i sin lagune 4 km ud for fastlandet. Hvis du kommer til byen i bil eller med tog, kommer du ud til centrum via en bro, men så er det bare om at stoppe. Venedigs historiske bykerne kan kun besøges til fods og med linjebådstrafik (såkaldt vaporetto) eller med vandtaxi. Du kan aflægge et meget hurtigt besøg og se byen på en intensiv dag, eller du kan nemt blive en uge med fuldt program fra morgen til aften, for byen vrimler med seværdigheder.

For 500 år siden var dette hovedstaden i en af Europas rigeste og mægtigste stater med søfarten som base. Venedig er fuldstændig unik, du tager lykkelig herfra med helt nye indtryk. 400 broer fører over 150 kanaler, og intet i centrum er retvinklet eller parallelt. Det betyder, at du garanteret farer vild, men du finder også helt sikkert frem med et kort i hånden.

Ved et kort dagsbesøg er det en fordel bare alt slentre rundt. Det livlige strøg Mercerie mellem broen Ponte di Rialto over til Marcuspladsen (Piazza S. Marco) og shoppingstrøget fra S. Marco til torvet Campo S. Stefano er en selvfølge. Hvis du kan nå det, så stik også et smut ud til siderne til bydelene med færre turister for at nyde den ro og fred, som pludselig hersker. Tag vaporettoen ad hele Canal Grande, som er flankeret af en række historiske paladser. Hvis du kan nå det, så stig af båden og besøg et af de fantastiske paladser som Ca' Rezzonico eller Ca' d'Oro. Overvej at tage en kop kaffe på en af de klassiske cafeer på Piazza S. Marco, og føl dig som Casanova, som også engang har siddet sådan lige her. Prisen på regningen inkluderer hele historien og udsigten ud over verdens smukkeste plads med Dogepaladset og kirken Basilica di S. Marco, så du betaler for en oplevelse (nej, det er ikke billigt). Det er også en helt unik oplevelse at tage en tur med gondol og langsomt lade sig transportere ind på de små, smalle kanaler, hvor stilheden råder.

Kunstinteresserede har en uendelig række gallerier og museer, som venter, men skal du vælge enkelte ud, bliver det nok netop Dogepaladset med de udsmykkede sale, Gallerie dell'Accademia (venetiansk maleri), Scuola di S. Rocco (primært Tintoretto) og som modvægt måske Guggenheim-museet (moderne kunst). Der er også et utal af interessante kirker, hvoraf byzantinske Basilica di S. Marco med sine mosaikker er en af dem, du bare skal se. Andre kan være franciskanermunkenes gotiske S. Maria Gloriosa dei Frari og renæssancekirken S. Maria dei Miracoli. Det er Vivaldis hjemby, og hans musik lyder i både kirker og gyder.

Hvis man har flere dage for sig, kan man tage en tur til småøerne i lagunen. Der går båd relativt ofte til glasblæsernes Murano, til kniplingernes farveglade ø Burano og til Torcello, en smuk, grøn oase, som faktisk er Venedigs vugge. Torcellos første katedral blev allerede opført i 600-tallet.

Ud mod havet afgrænses lagunen af landtanger og lange, smalle øer. Midt ud for Venedig ligger øen Lido di Venezia. Her løber filmfestivalen af stablen, her ligger sommerkasinoet, og her er også lange, skønne strande ud mod åbent hav og langs med strandpromenaden klassisk elegante badehoteller. På cykel kan du foretage skønne ture rundt på øen.

Regionens mest besøgte badesteder ligger øst for Venedig. Livlige Lido di Jesolo, børnefamiliernes Bibione og det mindre Eraclea Mare er moderne centre med fuldt fokus på afslapning og fornøjelse. Caorle har samme dejlige strand, men også en ældre bykerne, og katedralen har over 1000 år på bagen. Som afveksling fra sol og strand kan du gøre en afstikker ind i landet til den kønne, lille by Portogruaro med dens venetianske arkader. Fra Punta Sabbioni længst ude på landtangen kan du nemt tage båden og aflægge Venedig et dagsbesøg.

Det maleriske fiskersamfund Chioggia ligger i den sydvestligste ende af Venedigs lagune. Kanaler og broer giver en klar følelse af nærhed til Venedig, og der findes stadig flere bygninger fra 1800-tallet. Du finder fine sandstrande i det nærliggende Sottomarina, et moderne badested med mange hoteller, forbundet med Chioggia med en bro.

Floden Po er regionens grænse mod syd. De første dræninger af sumpjorden blev foretaget i 1600-tallet, og lidt efter lidt opførte venetianske adelsfamilier her boliger til jagt og fiskeri. Som frugtbar landbrugsjord er egnen kun blevet brugt i nogle århundreder. Vådområderne ved flodens udløb og delta er et stort naturbeskyttelsesområde (Parco Delta del Po) med et rigt fugleliv, som giver fine naturoplevelser. Porto Tolle er et godt udgangspunkt for at udforske parken. Naturbeskyttelsesområdet fortsætter ind i regionen Emilia Romagna.

Adria er områdets ældste, lille by med et interessant arkæologisk museum. I antikken gik kystlinjen faktisk heroppe, og dette var havnebyen, som gav navn til havet. Provinshovedstaden her mod syd hedder Rovigo, en by med relativt moderne karakter, hvilket efter italiensk målestok bare betyder, at der ikke er bevaret ret meget fra middelalderen. Torvet Piazza Vittorio Emanuele er byens midtpunkt, og her ligger også kunstmuseet Pinacoteca dei Concordi.

Ved udløbet af floden Adige lidt nord for Po ligger et par rolige, moderne badesteder, Rosolina Mare omkranset af en pinjeskov og øen Albarella, som i sin helhed har karakter af et grønt ferieanlæg.

Alle Venetos badesteder har lavvandede sandstrande.

Padova, Prato della Valle

Vest for Venedig ligger den gamle universitetsby Padova. Det er en by med liv og glade dage, god shopping og hyggelige indkøbsgader som Via Roma og smukke torve som Piazza dei Signori, Piazza delle Erbe og Piazza dei Santi. Allerede i middelalderen tiltrak universitetet kulturpersonligheder fra nær og fjern, og blandt byens mange monumenter stråler Palazzo della Ragione, den enestående kirke S. Antonio med otte kupler og Cappella degli Scrovegni med fresker af Giotto. Den botaniske have (Orto Botanico) er verdens ældste og står på UNESCOs verdensarvsliste.

I det kuperede naturbeskyttelsesområde Colli Euganei, som strækker sig ud syd for Padova, ligger de velbesøgte, moderne kursteder Abano Terme, Montegrotto Terme og det mindre Battaglia Terme. Bakkerne er af vulkansk oprindelse, og området er dermed rigt på varme kilder og velgørende mudder til helseanlæggene. Casa Marina er knudepunktet for ekskursioner i det grønne, men vandreruter udgår fra flere byer, f.eks. Teolo og Battipaglia. Her er der også flere små steder af stor, kulturhistorisk interesse som Este med sit 1300-talsslot, Monselice med middelaldermure og ikke mindst velbevarede Arquà Petrarca med 1300-talspoeten Petrarcas sidste hjem.

Længere vestpå ligger den lille fæstningsby Montagnana, som virkelig er et besøg værd. Byen var tidligere leverandør af reb til Venedigs flåde og er i dag kendt for sin gode skinke.

De venetianske villaer, en unik kulturarv

I 1500-tallet indledtes en ny æra for republikken Venedig. Det blev pludselig vigtigt af militærstrategiske og politiske årsager at udvide sine domæner på fastlandet. Venedigs adelsfamilier begyndte at opføre landejendomme til sommerfester, jagt og fiskeri, og samtidig løste man problemet med fødevareforsyning gennem jordbruget. Tidens bedste arkitekter og kunstnere blev ansat, der blev anlagt smukke haver, og man vadede i luksus. Små samfund voksede ofte frem i forbindelse med godset.

Floden Brentas bredder, la Riviera del Brenta, blev et favoritområde for disse prangende byggerier, og i de kommende århundreder blev der opført omkring 100 villaer mellem Venedig og Padova. Omkring ti af villaerne er åbne for turister, og alle kan tage en fredelig sejltur på Brenta og gøre holdt ved udvalgte villaer. Hele vejen fra Padova til Venedig eller i omvendt retning er en heldagstur. "Burchiello" kaldte man tidligere tiders luksusbåde, som transporterede herskabet fra Venedig ud på landet, og vore dages turistbåde hedder det samme. Det er et godt alternativ at cykle langs med floden. Også i andre dele af Veneto, ikke mindst i og omkring arkitekten Palladios by Vicenza, finder man disse udsøgte villaer.

 

 

Vicenza kan takke 1500-talsarkitekten Andrea Palladio for sin berømmelse. Palladios tanker og ideer kom til at præge den europæiske arkitektur i århundreder, og i og omkring Vicenza ligger flere af hans berømte bygninger, som tilsammen står på UNESCOs verdensarvsliste. Byens historie er ujævn, og den har været kastebold mellem Venedig og Verona. Venedig endte med at få overherredømmet i hele området, og der er mange venetianske indslag. Byen er lille med et udpræget nobelt udtryk og med mange behagelige og udsøgt smukke promendadestrøg som Contrà Ponti og Corso Pallado.

Du skal naturligvis besøge Palladios skønne Basilika, som ikke er en kirke, men opført for domstolsvæsenet, og som i dag rummer et Palladio-museum. Derefter besøger du Teatro Olimpico, som blev Palladios sidste værk. 1400-talskatedralen (il Duomo) er også meget smuk. Derefter tager du ud til Palladios villaer Valmarana og Rotonda nogle få kilometer sydøst for centrum.

På turen mod vest fra Vicenza kan du gøre holdt i Soave, den lille by omgivet af middelalderlige eventyrmure midt i de hvide vines distrikt. I midten af maj afholdes her en middelalder-vinfest.

Romantiske Verona, regionens næststørste by, er for evigt forbundet med Shakespeares Romeo og Julie og har faktisk både historiens balkon og gravkammer, som du kan besøge.

Verona er en by, som er fyldt til randen med kunst og kultur, statelig og imponerende, men også farverig og malerisk. Her er oplevelser nok til flere dage. Bestil billetter i god tid til opera under åben himmel på det verdensberømte amfiteater Arena di Verona, hvis du skal hertil om sommeren. Du får med garanti en oplevelse for livet. Gå en tur op og ned ad shoppinggaden Via Mazzini mellem Piazza Brà og torvehandlens Piazza delle Erbe og videre til middelalderpladsen ved siden af, Piazza dei Signori. Følg Corso Cavour til 1300-talsborgen Catelvecchio og Via Ponte Pietra ned mod floden Àdige. Hvis du er glad for antikviteter, har du usædvanlig mange butikker at snuse rundt i.

Veronas provins afgrænser regionen mod vest langs Gardasøen. Garda, vinenes Bardolino og Lazise er de mest besøgte steder ved søens sydøstlige del, som ud over hoteller også byder på mange campingpladser. Tag båden tværs over søen til Sirmione (regionen Lombardia), det er ikke så langt ad vandvejen. Og følg også cypresserne og de flere hundrede år gamle oliventræer ud på den smukke odde Punta S. Vigilio.

Verona, Julias balkong

Længere oppe her på søens østlige side ligger Malcesine, som får sin stolte profil fra fæstningen Castello Scaligero. Tag svævebanen op på bjerget Monte Baldo og nyd en dags vandring!

Børnefamilien kommer ikke uden om et besøg i Gardaland, en af Italiens bedste forlystelsesparker i Castelnuovo del Garda i søens sydøstlige ende.

Vil du opleve et anderledes landliv, skal du tage en tur langs floden Mincio til uspolerede samfund som for eksempel den lille by Borghetto, som er ekstra stemningsfuld om aftenen.

Hvis du vælger en tur mod nord fra perlerækken af fænomenale kulturbyer, havner du i et smukt, opdyrket landskab lige ved overgangen fra sletteland til kuperede egne. Her er den hvide asparges en stor afgrøde, og grappaproduktionen har lange traditioner. I Bassano del Grappa møder du udsmykkede 1500-tals-huse, barokhaver og en hårdt prøvet bro, som er genopbygget flere gange efter tegninger fra middelalderen. Castelfranco Veneto, renæssancemaleren Giorgiones by, har middelalderlige mure. Indenfor finder man en smuk katedral og et ægte, middelalderligt miljø. Den anden weekend i september hvert andet år (på lige årstal) tiltrækker Marostica ekstra mange gæster i forbindelse med de historiske festspil i form af skakspil med levende brikker. Kunstnernes Àsolo er mindre kendt, men en virkelig hyggelig, lille, historisk by, som ligger meget smukt. Drik kaffe under arkaderne, eller bliv endnu en nat.

Du er nu inde i Treviso-provinsen, og her i det kuperede landskab omkring Valdobbiàdene breder de vinmarker sig ud, som giver den kendte vintype "prosecco". I Vittorio Veneto vælger du den nordlige, uspolerede bydel Serravalle til din spadseretur, mere præcist Via Martiri della Libertà. Hvis du skal videre mod øst mod regionen Friuli Venezia Giulia, skal du naturligvis holde pause i den livlige, lille by Portobuffolè, som blev grundlagt i antikken og blev en vigtig station for handlen mellem Venedig og Tyskland.

Treviso er en by, som i høj grad er din opmærksomhed værd. Måske lander dit fly her, og så bliver du nogle dage. Byen har sin helt egen karakter, malerisk med farvestrålende huse og mange vandløb, som krydser det historiske centrum, hvor den venetianske påvirkning er meget tydelig. Fra middelalderrtorvet Piazza dei Signori slår du ind på gaden Calmaggiore, hvor du skal give dig tid til at se to kirker: katedralen (il Duomo) og den storslåede gotiske S. Nicolò. Bymuseet (Museo Civico) har både en arkæologisk afdeling og malerier med fokus på regionale mestre. På restaurant kan du med fordel vælge pasta eller andet med den lokale specialitet, salaten radicchio rosso.

Malcesine

Nordpå går bakkerne lidt efter lidt over i bjerge, og du er havnet oppe i Venetos Alper. Belluno hedder provinshovedstaden her mod nord med det gamle centrum i form af en odde, omkring hvilken floden slynger sig. I 1500-tallet satte venetianerne deres præg på middelalderbyen, og torve som Piazza Castello, Piazza Duomo og Piazza delle Erbe virker royalt indbydende omgivet af historiske paladser, arkader og smukke kirker. Via Mezzaterra hedder hovedstrøget.

Herfra er du tæt på nationalparken Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi. Feltre er et glimrende alternativ til indkvartering i nærheden af parken, en lille, befæstet by opført af venetianerne i 1500-tallet ligesom bittelille Mel på vej mod Belluno. Agordo er et andet godt alternativ på parkens nordside.

Hvis du vil dyrke vintersport, er der gode udfordringer i regionen, og det interregionale liftkort Dolomiti Superski gælder mange af stederne. Her er det olympiske skisportssted Cortina d'Ampezzo dronning, og hun byder gerne velkommen i pels og juveler. Elegante caféer og butikker i centrum forgylder besøget. Skiløb af høj klasse og fantastiske udsigter venter, når du står af en af svævebanerne. Toppene kan være over 3.000 meter høje. Om sommeren byder området på vidunderlige naturoplevelser med et rigt forgrenet net af vandreruter.

Mod vest ved regionsgrænsen mod Trentino - Alto Adige ligger Marmolada-massivet med sin gletsjer og byer som Arabba og Rocca Pietore, og lige nedenfor ligger Falcade, alle gode udgangspunkter for en aktiv ferie.

Af de mange små byer mod nord stikker Misurina med sin omtalte sø lidt ekstra ud, ligesom Sappada med sine karakteristiske træhuse og skisportsstedet Pieve di Cadore, hvor maleren Tizian er født, også er et besøg værd.

Læs mere om skiløb!

Officiel hjemmeside, regionen Veneto www.veneto.to

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it