• Italienska Statens Turistbyrå
 • Den Italienske Stats Turistbureau

Downloads

Søgemaskine

Please install Adobe's Flash Player in order to view this page.

Lær Italien at kende

Med bil

Med bil i Italien

Fiat cinquecento

I teorien er det nemt at køre i bil i Italien. Vejnettet er i god stand, du kan ofte vælge mellem forskellige vejtyper (hurtige motorveje med kørselsafgift eller smukke men mere langsomme landeveje), og skiltningen er god, så det er svært at køre forkert. Intensiteten på vejene ligger dog på et helt andet niveau end i Danmark. Hvis muligt, bør du undgå myldretiderne i nærheden af storbyerne.

Påkrævede dokumenter
Som besøgende i Italien skal du medbringe din registreringsattest og have et DK-mærke på bilen. Står du ikke som ejer af bilen, skal du have en skriftlig fuldmagt og tilladelse fra bilens ejer til at køre bilen. Ud over dansk kørekort (som gælder indenfor EU) og pas, skal du også medbringe en advarselstrekant, en sikkerhedsvest med reflekser og miljømærkatet "ECO Pass", (det koster ca. 2-10 euro pr. dag og kan købes i kiosker i Italien; det er påkrævet for kørsel inde i visse byer).


Zona traffico limitato

Vi anbefaler stærkt at du også medbringer:
Et grønt kort - et internationalt forsikringsbevis. Det er ikke obligatorisk, men gør tingene lettere, hvis uheldet skulle være ude. Du kan få kortet via det forsikringsselskab, hvor din bil er forsikret. Har du ikke noget grønt kort, kan du medbringe dit almindelige forsikringsbevis i stedet. Obs! Det skal være originalen, da kopier ikke godtages.
Medbring derudover gerne brandslukker, førstehjælpskasse og ekstra pærer. 

Benzin
Benzinstationerne er åbne mellem ca. kl. 7.30-12.30 og fra kl. 15-19. På motorvejene er benzinstationerne åbne døgnet rundt. Der er ofte automatpumper til tankning om aftenen og om natten. Den manuelle betjening er venlig: Bliv siddende i bilen, rul vinduet ned, og sig "pieno", så får du tanken fyldt op. Obs! Mange benzinstationer tager ikke imod kreditkort.

95 oktan blyfri: "Benzina senza piombo"
Diesel: "Gasolio"
Gas: "GLP-Gas di Petrolio Liquefatti"

Leje af bil
Biludlejningsfirmaer findes i de fleste tæt bebyggede områder. Normalt skal du lægge et depositum eller dit kreditkortnummer som garanti, og det kræves endvidere, at du er fyldt 21 år og har haft kørekort i et år, før du kan leje en bil. Nogle steder er der en øvre aldersgrænse på mellem 65 og 75 år. De fleste større udlejningsfirmaer er repræsenterede i hele Italien, f. eks. Avis, Hertz, Europcar, Italy by car, Budget, Italyrent, Holiday Autos samt Maggiore. Ofte kan du nemt bestille din bil hjemme fra Danmark før rejsen.

Motorcykel
Scootere og motorcykler kan lejes lokalt på time-, dags- eller ugebasis. Ecopass


Et motorcykelkørekort er påkrævet samt en styrthjelm. Det er også påkrævet at bære hjelm, hvis man kører knallert.

Vejafgifter
De fleste motorveje er belagt med afgift i lighed med en del tunneller. Når du kører ind på motorvejen, tager du en billet i en billetautomat, som du skal gemme og vise igen ved afkørslen, når du betaler for den kørte strækning. Nogle veje har ingen bom ved tilkørslen, og her betaler du en fast afgift ved næste afspærring. Ind imellem er den manuelle betjening erstattet af betalingsautomater.
Via-card er et magnetkort, som kan anvendes til betaling af motorvejsafgifterne. Kortet købes ved tilkørslen til motorvejene, på tankstationer, etc. Kortet fås med forskellige værdier: 25, 50 og 75 euro. Du kan også betale med Visa, American Express, Diners, Master Card eller kontant (helst ikke store sedler).

Der findes fem afgiftsklasser på motorvejene. Du kan læse mere om disse og beregne dine omkostninger for motorvejsafgifter på Società Autostrade SpA`s hjemmeside.

Miljøzoner / Zona a traffico limitato (ZTL)

Flere byer i Italien har indført såkaldte miljøzoner. Det vil sige, at dele af de ældre bykerner er lukkede for almindelig trafik. For at få lov til at køre i den lukkede zone kræves en tilladelse fra det lokale færdselspoliti. Nogle byer har totalt forbud mod at køre ind, mens andre kan have visse tidsbegrænsninger, f. eks. på hverdage mellem kl. 8-18.

Normalt kontrolleres disse zoner af flere videokameraer, som registrerer alle bilers registreringsnummer og herefter holder disse op mod deres eget dataregister. Er din bil ikke registreret eller har tilladelse til at køre ind i bydelen, får du tilsendt en bøde. Hvis du kører i en udlejningsbil, opgiver udlejningsfirmaet din hjemmeadresse. Du bør altså være opmærksom på ikke at køre forbi disse ZTL-skilte (se eksemplet på billedet ovenfor)! Der er ingen bomme, som markerer de steder, hvor du ikke må køre ind.

Vil du alligevel ind med bilen, kræves det, at du f. eks. har bestilt værelse på et hotel inden for zonen. Hotellet kan i så fald hjælpe dig med at ansøge om tilladelse, men må ofte have adgang til dit registreringsnummer, m.m. Check med hotellet i forvejen, hvilke regler der er gældende i netop denne by, og om hvordan hotellet kan være behjælpeligt.

Der er også mulighed for at søge om tilladelse for bevægelseshæmmede personer, som har en international handicaptilladelse.

I nogle større byer, f. eks. Milano, har du i stedet mulighed for at købe et såkaldt "Eco Pass", som findes med forskellige værdier (2, 5, og 10 euro) afhængig af, hvor miljøvenlig din bil er. Du modtager så en mærkat til at sætte på bilen, som giver tilladelse til at køre ind i centrum på visse tidspunkter.

Eksempler på byer med miljøzoner: Rom, Firenze, Venedig, Mestre, Siena, Pisa, Lucca, Milano, Palermo, Napoli, Reggio Calabria, Torino, Bari, Cagliari, Bolzano, Verona, Bologna, Siracusa, Sesto Fiorentino, Ferrara, Pescara, Rimini, Pordenone, Brescia, Asti, Messina, Modena, Novara, Genova, Parma, Padova, Trieste, Reggio Emilia, Alessandria, Viterbo, Forli, Perugia, Assisi, og Gaeta. Du kan roligt regne med, at flere byer har eller vil indføre disse miljøzoner.

Den Italienske Stats Turistbureau (ENIT) kan ikke agere som mellemmand ved tvister med de lokale politimyndigheder i forbindelse med trafikforseelser.

 

 

 

Afstanden mellem steder i bil
 
København - Milano 1433km

København - Rom 1907km
 
København - Brindisi 2326km

Rom - Florens 281km

Rom - Neapel 230km

Rom - Bari 461km

Rom - Tropea 636km

Rom - Ancona 308km

Milano - Venedig 277km

Milano - Bologna 213km

Milano - Como 49km

Milano - Torino 144km

Milano - Breuil Cervinia 186km

Milano - Desenzano del Garda (Gardasjön) 129km

Bologna - Florens 109km

Bologna - Rimini 120km

Venedig - Verona 115km

Venedig - Cortina d'Ampezzo 258km

Venedig - Trieste 169km

Florens - Pisa 84km

Forens - Siena 71km

Pisa - Monterosso al Mare (Cinque Terre) 114km

Pisa - Lucca 18km

Pisa - Siena 122km

Brindisi - Lecce 39km

Trapani (Sicilien) - San Vito lo Capo 37km

Trapani - Palermo 113km

Trapani - Agrigento 177km

Palermo - Cefalù 70 km

Palermo - Milazzo 201km

Palermo - Messina 226km

Messina - Catania 96km

Catania - Taormina 53km

Taormina - Siracusa 119km

Øvrigt
Nærlyset skal være tændt. Det er forbudt at tale i mobiltelefon under kørslen.
Blå markering på vejen betyder, at generel parkering er tilladt. Det betyder derimod ikke, at det er gratis at parkere - find derfor parkeringsautomaten!
Hold gerne bildørene låst for også at passe på bagagen under kørslen. 

Nødhjælp
Ved eventuelle problemer med bilen langs de italienske veje skal du ringe 116. Du skal oplyse, hvor du er (alle motorvejsafkørsler er eksempelvis nummererede), dit registreringsnummer og biltype. Det nærmeste ACI-kontor (se nedenfor) sender øjeblikkelig assistance.

Ambulance 118
Politi 113
Brandvæsen 115

Reservedele
De fleste bilmærker er repræsenterede i Italien. ACI (se nedenfor) kan hjælpe dig med kontakter i området.

ACI (Automobile Club Italiano, svarer til FDM i Danmark)
Hovedkontoret ligger i Rom: Via Marsala 8 - 00185 Roma, tlf +39-06 49981, 4452707. ACI har flere kontorer over hele landet. 

Noter:

http://www.aci.it/il-club/soci-in-viaggio/driving-in-italy/driving-in-italy-information-for-visiting-motorists.html

Bilag

 • ZTL (990 Kb - Format docx)
  Miljözoner
  Forfatter: Enit-Stoccolma
  Kilde: Enit-Stoccolma

  All rights reserved

 • Trafikregler (32 Kb - Format doc)
  Forfatter: ENIT - Stoccolma

  All rights reserved

 • Firenze ZTL (1942 Kb - Format pdf)
  Kort
  Forfatter: http://www.serviziallastrada.it/index.php?option=com_remository&Itemid=224&func=fileinfo&id=159&lang=en
  Kilde: http://www.serviziallastrada.it/index.php?option=com_remository&Itemid=224&func=fileinfo&id=159&lang=en

  All rights reserved

 • Pisa ZTL (1289 Kb - Format pdf)
  Kort
  Forfatter: ENIT
  Kilde: ENIT

  All rights reserved

 • Rom ZTL (100 Kb - Format jpg)
  Karta - centrala delen
  Forfatter: http://www.agenziamobilita.roma.it/servizi/orari-ztl-roma/
  Kilde: http://www.agenziamobilita.roma.it/servizi/orari-ztl-roma/

  All rights reserved

 • Arezzo (138 Kb - Format pdf)
  Kort - ZTL
  Forfatter: Comune di Arezzo
  Kilde: http://www.arezzointuscany.it/it/eventi

  All rights reserved

Page Footer DK

ENIT – Den Italienske Stats Turistbureau – Gärdesgatan 14, SE-115 27 Stockholm – tlf +46 (0)8 545 68 330 – stockholm@enit.it